15 februari, 2010

Vinterfåglar 1

Söndagspromenaden genomfördes i ett vintrigt Kalmar och avslutades med ett besök hos fåglarna i den lilla - ännu inte istäckta - delen av Slottsfjärden alldeles intill den nordöstra delen av Stadsparken.
Riskerna med att chansa på att vintern ska bli av det varma slaget börjar nu visa sig.
I vattnet är trängseln mellan fåglarna - mest gräsänder och sothöns - stor. Det är rent av svårt att se öppet vatten mellan fåglarna. På isen runt den lilla vaken ligger döda fåglar, de som inte klarade nattens kyla. Det verkar som att det framförallt är sothönsen som dukar under i kylan. Inte så konstigt kanske. Erik Rosenberg skriver i Fåglar i Sverige att de flesta sothöns flyttar till mellan- eller sydeuropa under vintern, medan några - chanstagarna - stannar längs de södra kusterna.
När någon kommer och kastar lite bröd blir det huggsexa om smulorna. Till och med sothönsen försöker hålla sig framme. Den som inte orkar bevaka sin plats längst fram i ledet löper stor risk att inte klara natten.
Bara de starkaste överlever till våren och få möjlighet att genomföra en häckning. Darwins teori demonstrerad i praktiken...
Har en känsla av att den här gräsandsdraken kommer att klara vintern...

2 kommentarer:

  1. Gillar blicken på Gräsandshannen längst ner. Lite som pingvinen i Wallace och Gromit...
    I övrigt fina bilder och vacker text :)

    Kram från Dotter J

    SvaraRadera
  2. Ja, jag tyckte att de var rätt lika. Kul att du tycker det också.
    Tack för kommentaren - alltid uppskattat.
    Kram
    /P

    SvaraRadera