08 november, 2009

Tekniknostalgi

En lustig sak som man kan fundera lite över är varför varje ny teknik så ofta verkar locka fram rörelser i motsatt riktning. Det verkar också som att en ny teknik i början inte används fullt ut och på sina egna villkor. Elza Dunkels använde vid ett tillfälle uttrycket "mentala hästkärror" och beskrev att bilar i början såg ut som motoriserade hästdragna vagnar med föraren ute i vinddraget precis som kusken på kuskbocken. Skillnaden var bara att kusken var tvungen att sitta ute för att kunna kommunicera med hästen medan bilföraren inte behöver det, men man var oförmögen att tänka på något annat sätt. Först några decennier senare fick bilen sin egen form utifrån sina egna förutsättningar.

Det finns all anledning att fundera lite över hur vi använder datorer och hur vi skulle kunna använda dem. Tiden får väl utvisa detta misstänker jag.

Numera kan man väl anta att de flesta fotografier tas med digitalkamera. Digitalkameror är ofta små, lätta att ta med sig och man kan se resultatet direkt. För inte så förfärligt många år sedan fick man vänta ganska länge innan man kunde få bilderna i handen.

Edwin Land kom på en lösning att få fram ett fotografi direkt och lanserade det hela som Polaroidkameran. Jag har testat polaroidkameran några gånger för länge sedan och det var en trevlig upplevelse, men inte utan kompromisser (som vanligt). Man fick snällt leva med att kameran inte var särskilt liten, att bilderna inte kunde kallas knivskarpa och att färgerna inte direkt var vad man skulle kalla naturtrogna.

Polaroid lade ned tillverkningen av sin direktbildskamera 2007 och 2008 lade man även ned tillverkningen av direktbildsfilmer. Så långt borde allt vara gott och väl - digitalkamerorna hade gjort polaroidkameran till en dinosaurie, dömd till utrotning. Polaroidbilder tillhör numera historien eller borde kanske göra det för nu finns ett program - Poladroid - som gör om dina knivskarpa digitalbilder till något som liknar polaroidbilder.

Jag som gillar ånglok tycker att detta känns riktigt bra.

3 kommentarer:

  1. :-)
    Ett klockrent inlägg som också är tänkvärt. Kanske något att fundera vidare på (och kanske blogga om).

    /Johanna

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Tack! :) Ja det tycker jag att du ska ta och blogga om :)

    SvaraRadera